ΣΚΥΡΟΣ

Η Σκύρος είναι το νοτιότερο νησί των Βόρειων Σποράδων και βρίσκεται ανατολικά της Εύβοιας. Φημίζεται για τα πανέμορφα τοπία της και είναι εξαιρετικός προορισμός για ήρεμες διακοπές κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Εύβοια!
ΛΙΜΑΝΙ ΣΚΥΡΟΥ

Η Λιναριά είναι το μοναδικό λιμάνι της Σκύρου. Άρχισε να δημιουργείται από το 1920, βρίσκεται στην Νότια Σκύρο και έχει Δυτικό Προσανατολισμό. Το λιμάνι διαθέτει τελωνείο, βενζινάδικο, mini market, εστιατόρια, εστιατόρια με θαλασσινά, café, φούρνο, μηχάνημα A.T.M. για τραπεζικές υποχρεώσεις και το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου. Το λιμάνι της Λιναριάς Σκύρου έχει βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία Μαρίνας, το μοναδικό Δημόσιο Λιμάνι με αυτήν την διάκριση στην Χώρα.

ΑΡΧΑΙΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Το Κάστρο βρίσκεται πάνω σε βράχο ύψους 179 μ. όπου σώζονται ερείπια της Μεσαιωνικής και Οθωμανικής Περιόδου. Στο εσωτερικό του βρίσκεται μια μεσαιωνική δεξαμενή (14,80Χ9,20Χ70 μ.), γνωστή και ως «σκοτεινή φυλακή», επειδή το κτίριο δεν έχει παράθυρα.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Στην κορυφή της Χώρας της Σκύρου , δίπλα στο Κάστρο βρίσκεται η Μονή του Αι-Γιώργη , του προστάτη του Νησιού.

Η Μονή του Αι-Γιώργη χτίστηκε το 960μ.χ επί Νικηφόρου Φωκά, και από το 1447 περίπου υπάγεται στην Ιερά Μονή της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους μαζί με μια τεράστια περιουσία από τα καλύτερα κτήματα του νησιού που αγγίζει περίπου το 1/5 της έκτασής του. Τα κτήματα αυτά ήταν δωρεά του Νικηφόρου Φωκά στην Μονή Μεγίστης Λαύρας για τη νίκη επί των Αράβων γύρω στο 958μ.χ. Σύμφωνα με την μαρμάρινη επιγραφή πάνω στο καμπαναριό ο ναός που υπάρχει σήμερα, χρονολογείται γύρω στο 1600μ.χ Τον 16ο αιώνα το μοναστήρι ανακαινίστηκε και ανά τους αιώνες υπήρξε από τα σημαντικότερα προσκυνήματα του Αγίου Γεωργίου στην Ελλάδα.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού εκτίθενται συλλογές από ευρήματα που προέρχονται από διάφορες αρχαιολογικές θέσεις στο νησί και χρονολογούνται από την πρωτοελλαδική περίοδο (2800 έως 1900 π.Χ) έως και ρωμαϊκά χρόνια, αρχιτεκτονικά μέλη και γλυπτά διαφόρων περιόδων καθώς και σαρκοφάγοι από την πρωτογεωμετρική περίοδο.

Το Μουσείο του Μάνου Φαλτάϊτς είναι από τα πρώτα τοπικά-ιστορικά Λαογραφικά Μουσεία της Ελλάδας, φορτωμένο από τον παραδοσιακό πολιτισμό και την ιστορία της Σκύρου. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1964 με στόχο να διασωθεί η Σκυριανή κληρονομιά στον τοπικό χώρο αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο.

ΣΚΥΡΟΣ

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΣΑΣ